Η πρώτη κριτική για το Bleeding Edge

Ο ιστότοπος Publisher’s Weekly δημοσίευσε την πρώτη κριτική για το νέο βιβλίο του Τόμας Πίντσον, το Bleeding Edge (το οποίο, θυμίζω, θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο). Την κριτική την έγραψε ο David Kipen, ο οποίος βρίσκει το βιβλίο εξαιρετικό, θεωρώντας το μείζον, και όχι έλασσον, έργο, και το συγκρίνει με το Ενάντια στη Μέρα, παρ’ όλο που η νουάρ πλοκή του αρχικά προϊδεάζει τον αναγνώστη για κάτι στο ύφος του Έμφυτου Ελαττώματος.

Φυσικά, το γνωστό ύφος του Pynchon είναι παρόν, και ο Kipen το συνοψίζει πολύ εύστοχα με τη φράση: «When in doubt, be a genius». Όπως λέει, «κανείς, μα κανείς, δεν μπορεί να συναγωνιστεί τον Πίντσον στο γλωσσικό εύρος, στην ελαστικότητα της σύνταξης και στην πρωτότυπη μίξη πονηρών αστείων, φόβου και απαστράπτουσας εντιμότητας». Και, λίγο πιο κάτω: «Αντίθετα, το Bleeding Edge είναι μια συμφωνία δωματίου σε Π μείζονα, τόσο γενναιόδωρη σε εφευρετικότητα που μερικές φορές μοιάζει να απλώνεται, κι όμως τόσο αιχμηρή που τελικά σε διαπερνά. Όλα αυτά, συν ένα στριπτηζάδικο που λέγεται Joie de Beavre» (λογοπαίγνιο με το κλισέ Joie de Vivre ―Χαρά της Ζωής― και με μια από τις λέξεις της αργκό για το αιδοίο) «κι έναν πρωκτολόγο από τις Δυτικές Ινδίες που λέγεται Πόκεμον. Ποιος άλλος τα κάνει αυτά;»

Έλα μου ντε;

2 Responses to Η πρώτη κριτική για το Bleeding Edge

  1. Ωραία. Περιμένουμε.

    Είδα χτες στον ύπνο μου ότι γνώρισα τον Πίντσον, ήταν λέει Έλληνας ινκόγκνιτο και ήθελα να του κάνω δύο ερωτήσεις για το Against the day τις οποίες ξέχασα. What do you make of that?

  2. Ο/Η pynchonikon λέει:

    Μάλλον έβλεπες ότι είσαι χαρακτήρας σε βιβλίο του, δεν εξηγείται αλλιώς.

    (Συγγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά μου έχουν συμβεί πολλά μαζεμένα τελευταίως…)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: